ASBIS novice

Januar 14, 2024
Vroča ponudba: Izkoristite posebno akcijo podjetja AENO za vrhunske modele ...
Oktober 29, 2023
ASBIS širi pokritost Pure Storage na 9 novih držav v srednji in vzhodni Evropi. ...
Avgust 29, 2023
AENO, priznana in napredna znamka na področju gospodinjskih aparatov, je ...
November 17, 2022
Obsežen portfelj strežnikov in sistemov za shranjevanje, ki jih poganjajo ...
November 04, 2022
Prvi igralni grafični procesorji na svetu s tehnologijo Chiplet. Grafika serije ...
September 26, 2022
AENO, mlada dinamična blagovna znamka pametnih gospodinjskih aparatov, širi ...
September 15, 2022
Nov strežnik 8U z grafičnimi procesorji NVIDIA H100/A100 povečuje zmogljivost ...
Julij 12, 2022
Distributer z dodano vrednostjo je znatno povečal bazo strank za svojega ...
Julij 04, 2022
Loewe je vrhunska blagovna znamka za televizorje, prepoznavna po svojih ...
Junij 29, 2022
ASBIS bo svojim strankam v regiji EMEA ponudil omrežne rešitve Edgecore
Canyon v višavah s Tomažem Špelkom

Januar 29, 2010

Canyon v višavah s Tomažem Špelkom

Plezalec Tomaž Špelko se je pred kratkim vrnil iz alpinisticne odprave po Južni Ameriki, skupaj s Canyon uro CNS-SW7!

Gorinchem, Nizozemska – Pogovarjali smo se s Tomažem Špelkom, ki se je pred kratkim vrnil s 4-tedenske alpinistične odprave po Južni Ameriki. Skupaj s športno uro Canyon CNS-SW7  se je povzpel na več najvišjih vrhov ekvadorskih Andov, med drugim tudi na neaktivni vulkan Chimborazo (6267 m), ki ima še prav poseben sloves med gorami. Ura je presegla Tomaževa pričakovanja in se v primerjavi z drugimi merilnimi napravami priznanih blagovnih znamk izkazala za dragocen in zanesljiv pripomoček tudi v najbolj ekstremnem okolju. S Tomažem smo naredili ekskluzivni intervju.
 

Canyon: Kdaj ste začeli načrtovati odpravo?

Tomaž: Pred enim letom sta me k odpravi povabila prijatelja - soplezalca s katerima sem osvojil že vrsto evropskih gora. Takoj sem bil navdušen in skupaj smo pričeli z načrtovanjem. Za cilj smo si izbrali nekaj najvišjih gora ekvadorskih Andov, ki so nekaj posebnega tudi v svetovnem merilu in primeren izziv za nas same.

Canyon: Kaj vas je navdihnilo za ukvarjanje s plezanjem?

Tomaž: Planinski krst sem opravil pri 14 letih, ko so me družinski prijatelji povabili, da se jim pridružim pri vzponu na Triglav (2864m). Kljub dvomom sem vabilo sprejel in že čez nekaj dni stal na najvišjem vrhu Slovenije. Občutkov se ne da opisati. Bilo je čudovito in v trenutku sem bil "zastrupljen" s hribi. Izkušnja je bila nepozabna, zato sem začel načrtno zahajati v gore, tako s prijatelji, punco, kot tudi sam. Vzpenjal sem se višje in višje in iskal vedno večje izzive. Kmalu sem se vpisal v šolo za alpiniste, kjer sem nabiral znanje in izkušnje pod mentorstvom najboljših slovenskih alpinistov.

Canyon: Povejte mi kaj več o pustolovščini v Andih?

Tomaž: Osvojili smo nekaj najvišjih gora - vulkanov, ki so nekaj posebnega tudi v svetovnem merilu, Antisana (5758m), Cayambe (5790m, najvišja točka ekvatorja), Cotopaxi (5897m, najvišji še aktivni vulkan na zemlji), Chimborazo (6267m) in ostale. Chimborazo je najvišja gora Ekvadorja, njegov vrh pa najbolj oddaljena točka Zemlje, merjeno z njenega središča (to je mogoče zaradi oblike nasega Planeta, ki je sploščen sferoid). Na splošno vzponi tehnično niso bili posebej zahtevni, vendar smo se pogosto znašli sredi nevarnih situacij. Vzpenjanje je bilo naporno, ampak smo dosegli večino zastavljenih ciljev. 

Canyon: Kdaj se je Canyon ura izkazala za uporabno?

Tomaž: Canyon multifunkcionalna ura CNS-SW7 je bila kupljena z namenom uporabe v visokogorju Andov v različnih, tudi najzahtevnejših vremenskih razmerah. Vse gore so pokrite z večnim snegom in ledom ter večino časa zavite v oblake. Zaradi tropskega podnebja je vreme nestanovitno in se spreminja večkrat na dan. Ponavadi je zjutraj in dopoldne lepo, popoldne v nižinah dežuje, v gorah pa je viharno in sneži. S pomočjo enostavnih in praktičnih ikon na zaslonu je bila ura SW7  v veliko pomoč pri spremljanju višine in napovedi vremenskih razmer za nekaj ur vnaprej, s tem pa posledično pri odločitvah povezanih s spustom.

Canyon: So bile meritve natančne?

Tomaž: Meritve (višina, zračni pritisk, temperatura in kompas) sem primerjal z rezultati naprednejših meritvenih naprav. V treh tednih sem moral samo dvakrat izvesti kalibracijo za prikaz pravilne višine in zračnega pritiska, kompas je bil ves čas točen. Največja višina, zabeležena z uro je bila dosežena na vrhu Chimboraza (6267m). Vsi rezultati so bili primerljivi z drugimi, naprednejšimi napravami. Ura je bila večino časa pripeta na nahrbtnik, nezaščitena in več ur neposredno izpostavljena dežju, snegu in mrazu. Najnižja zabeležena temperatura je bila -16 ° C in najvišja +30 ° C. Nekajkrat je povsem zaledenela, a je še vedno delovala brez težav.


Canyon: Imate kaksen nasvet za tiste, ki si želijo osvajati tako visoke vrhove?

Tomaž: Vzponi na gore so že sami po sebi vedno zelo zahtevni. Slabo vreme, sneg in led ter ostali dejavniki povezani z veliko nadmorsko višino kot je nizek zračni pritisk, nizke temperature in manjša količina kisika, sodijo med največje izzive s katerimi se srečujemo na takšnih preizkušnjah. Izkušnje, ustrezna psihofizična priprava in zanesljiva oprema so nuja. Pomembno vlogo ima tudi podpora in razumevanje bližnjih družinskih clanov. To so osnove in brez tega ne gre. Kot sem že omenil, lahko tudi sodobni pripomočki veliko pripomorejo k uspehu odprave. Naprave s posebnimi funkcijami kot je ura Canyon, so v gorah dragocen pripomoček, še zlasti pri sprejemanju odločitev v težkih situacijah.

Ob nakupu SW7 ure sem bil zelo radoveden kako bo delovala v primerjavi z naprednejšimi merilnimi instrumenti. Moja pričakovanja je presegla in se izkazala za zanesljiv pripomoček tudi v najbolj ekstremnih pogojih. Vsekakor jo priporočam gornikom in tistim, ki se ukvarjajo z različnimi aktivnostmi na prostem..
 

Canyon: Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Tomaž: Veliko je še gora širom po svetu in upam, da bom dobil priložnost, da jih čim več obisčem!

 

Kliknite tukaj za več informacij o uri CNS-SW7!

Za celotno ponudbo Canyon Sportsline, poglejte naš spletni katalog.

 

 

Disclaimer:The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.